Yamasee

GDPR
X
Yamasee.eu använder sig inte av
några uppgifter som går att spåra
tillbaka till användaren efter att
denne har lämnat sidorna.
YAMASEE & WAWE's

Målsättning

Breeding Goals

Vi strävar efter friska, sunda och sällskapliga katter med super temperament med utsökt typ och färg.

Europén

Europén är Sveriges Nationalras.
Oavsett status hos Jordbruksverket är Europén en värdefull ras att bevara.

Europén har med DNA test av rasen upptäckts ha varit isolerad så länge i de Nordiska länderna att den med största säkerhet kan anses vara en egen ras/underart av Felis Cattus. Gravfynd av katt har återfunnits redan på 200-talet i trakterna runt Århus i Danmark och på 400-talet i Sverige.

I Sverige inregistrerades honan Ujan född 5 mars 1940 som första kända katt i Européaveln. Hennes ättlingar finns fortfarande kvar i vår avel, exempelvis 18 generationer bakom vår svarte avelshane Yamasee My A Cloud Dancing.

Vi vill bevara Européns utseende och egenskaper så nära den ursprunliga inhemska kattstammen det bara går. Den typ som rasen hade när den först stambokfördes i Sverige mellan 1940 - 1970. Därefter gör nya raser mer och mer sitt intåg och blandades in i vår tidigare relativt rena svenska bondkattstam.

Vi föder i första hand upp solida röda, creme, van, harlekin och bicolour samt spotted mönstrade. Ögonfärgen vi strävar efter är varm bärnsten.

Manx och Cymric

Vi bevarar och utvecklar försiktigt både Manx och Cymric (långhårsvarianten) till en lite rundare typ än den hade när aveln av rasen startade.
Vi föder upp röda, creme, svarta, blå, svartsköldpadd och blåsköldpadd i kombination med spotted, tigré och tabby samt vitfläck.

Manx anses härstamma från Isle of Man, där den räknas som nationalras.

Allmänt

Vi utvecklar inte nya raser eller färgvarianter av raserna.

Silver mönstrade och smoke förekommer sporadiskt. De rasfrämmamde färg och mönstervarianterna: tickad, shaded, tipped, golden, colourpoint, choklad, lila, kanel, fawn tillhör inte vare sig Européns eller Manx och Cymric rasernas genpool.

Vi föredrar att avla på katter med blodgrupp AA (N/N) som inte förorsakar problem med antikroppar i modersmjölken som kattungana dör av. Det kallas Neonatal Isoerytrolys och är dödligt om ungarna får sin mors mjölk de första 18-24 timmarna i livet. De måste då skiljas från henne och stödmatas för att överleva och får inte tillgång till mammans så viktiga immunförsvar från råmjölken (colostrum).

I Sverige kräver Jordbruksverket dispensi förväg för paraning om
en hona har blodgrupp B och skall paras en hane blodgrupp A.

Tester

Vi testar katterna så de inte har HCM eller PKD före första parning.

Periodvis söker vi upp individer från fria kattpopulationer.
Katter som förväntas vara fria från rasblandning för att utvidga avelsbasen.
Dessa individer skall alltid DNA testas alltid för hälsa, defekter samt oönskade färger och pälstyper.

För att testa det mesta som är möjligt till bästa pris rekommenderas MyCatDNA
UC Davies kan också rekommenderas.

Vi har bidragit med Manx & Cymric katter till Dr Susan Littles Manx kitten project & Dr Leslie A Lyons Manx genome project